Localizare
Judeţul Maramureş, un muzeu viu în centrul Europei, după cum este numit de George Cristea şi Mihai Dăncuş, așezat în partea de nord-vest a țării, pe paralela 48 de grade, este una din cele mai complexe regiuni, atât din punct de vedere al reliefului, cât şi al bogățiilor sale naturale.
În partea de nord a județului şi în cadrul unității de relief cunoscute sub numele de Depresiunea Maramureșului se află şi satul Sarasău fiind reședință de comună, având ca sat aparținător localitatea Iapa, în prezent cartier al municipiului Sighetu-Marmației. Din anul 1968 localitatea Sarasău a rămas cu statut de comună fără sate aparținătoare.
Orașul cel mai apropiat de Sarasău este Sighetu Marmației, situat la o distanță de 6-7 km., iar față de municipiul Baia Mare, reședință a județului Maramureș, se află la o distanță de 80 km.

Localizarea comunei Sarasău în județul Maramureș
Sursa datelor: http://geoportal.ancpi.ro
Comuna Sarasău se învecinează la nord cu localitatea Slatina, azi pe teritoriul Ucrainei, la est cu municipiul Sighetu -Marmației, la vest cu localitatea Câmpulung la Tisa, iar în partea de sud se află dealurile care fac trecerea spre zona muntoasă a munților vulcanici(Oaș, Gutâi, Țibleș).
Sarasăul este legat de reşedinţa judeţului prin drumul județean D.J.109 Seini –Sighetu-Marmației şi prin drumul D.N.19 Sighetu Marmației – Baia Mare. Șoseaua este modernizată cu două benzi de circulație. Prin comună trece şi o cale ferată care face legătura între Sighetu-Marmației –Câmpulung la Tisa – Treresva (Ucraina).
Sighetu-Marmației a fost din timpuri îndepărtate centrul cultural pentru toţi maramureșenii de dincoace de deal (numit şi Maramureșul Istoric). Aici s-au format primii intelectuali ai satului şi tot aici își trimit şi în prezent mulți săteni copiii la școală, pentru a urma licee, școli profesionale sau, mai nou, școli postliceale sau colegii.
Coordonate geografice :41° 91՛55” longitudine estică, 47°57՛25” latitudine nordică, altitudinea 242,12 m .
Suprafața comunei Sarasău este de 2171 ha. din care vatra satului are o suprafață de 71 ha., cuprinzând următoarele zone :
- zone de locuit;
- centrul civic cu o suprafaţă de 5 ha;
- zone agricole;
- dotări sportive;
- spații verzi;
- cimitire;
- ape;
- drumuri.
Conectarea comunei Sarasău la rețeaua rutiera națională și județeană se face prin Drumul Național 19 Satu Mare – Sighetu Marmației. Conectarea la rețeaua feroviară se face prin intermediul căii ferate Sighetu Marmației – Câmpulung la Tisa. Conexiunea cu rețeaua feroviară ucraineană se face pe o cale ferată cu ecartament larg pe traseul Sighetu Marmației – Sarasău – Câmpulung la Tisa – Treresva (Ucraina). La momentul actual conexiunea pe calea ferată cu Ucraina este întreruptă momentan datorită deteriorării podului de pe Tisa de la Câmpulung la Tisa-Treresva, iar trenurile pe ruta Sighetu Marmației-Sarasău-Câmpulung la Tisa nu circulă din motive de ineficiență economică.
Cele mai apropiate aeroporturi sunt cel din Baia Mare, situat la 81 km și cel din Satu Mare, situat la 108 km.
